Contact
Snel contact
Ons postadres
Veelgestelde vragen
FAQ – veelgestelde vragen
Hoe kan ik lid worden of een bibliotheekpas krijgen?
Inschrijven als lid kan bij iedere vestiging van de Bibliotheek Midden-Brabant en online. Je kunt kiezen uit verschillende bibliotheekabonnementen. Als je 16 jaar of ouder bent, verzoeken we je om jezelf bij inschrijving te legitimeren. Voor jeugd – kinderen en jongeren tot 18 jaar – is een bibliotheekpas gratis en is legitimatie door een ouder of verzorger voldoende.
Hoe geef ik een wijziging door?
Wij vragen je wijzigingen in adresgegevens, tenaamstelling, telefoonnummer of e-mailadres tijdig door te geven. Dat kan schriftelijk en telefonisch. Of je kunt het zelf doen als je inlogt.
Ik ben mijn wachtwoord kwijt – wat nu?
Geen zorgen, dat kan iedereen gebeuren! Je kunt hier een nieuw wachtwoord aanmaken. Hiermee kun je inloggen op onze website, in de Wise-app en bij de online Bibliotheek.
Inloggen lukt niet - wie kan mij helpen?
Kijk op bibliotheek.nl/hulp-bij-inloggen of neem contact op met onze Klantenservice (de contactgegevens vind je bovenaan deze pagina). We helpen je graag!
Ik ben mijn bibliotheekpas kwijt – wat nu?
Bij verlies, diefstal of vermissing van je bibliotheekpas is het van belang dit direct in je account, aan de balie, of telefonisch – via telefoonnummer 013 4648 517 – te melden. Je bibliotheekpas wordt dan direct geblokkeerd, zodat derden er geen misbruik van kunnen maken. Je kunt een nieuwe pas aanvragen, tegen vergoeding van administratiekosten, en de pas tijdens service-uren afhalen.
Mijn bibliotheekpas is geblokkeerd – wat nu?
Je bibliotheekpas wordt geblokkeerd als:
1. De contributie nog niet is betaald.
2. Een rekening nog niet is betaald.
3. Je een te hoge boete hebt voor te laat ingeleverde materialen.
Na ontvangst van betaling wordt de blokkade automatisch opgeheven. Bij betalingen via internet of zonder acceptgiro, dien je rekening te houden met maximaal twee weken verwerkingstijd.
Hoe kan ik mijn openstaande boete betalen?
Je kunt je boete betalen met je pinpas, bij de betaalstation in de bibliotheekvestiging. Je hebt dan ook je bibliotheekpas nodig. Je kunt ook online de boete voldoen via Ideal, in de bibliotheekapp op je mobiele telefoon.
Je kunt ook inloggen via de site www.bibliotheekmb.nl op de computer. Inloggen doe je met je gebruikersnaam en wachtwoord. In het menu bij 'Details financiële posten' zie je de te betalen boetes. Daar kun je direct via Ideal een openstaande boete betalen.
Hoe kan ik een werkplek reserveren?
Wil je een werk- of studieplek reserveren? Dat kan via deze link voor werkplekken in de Bibliotheek LocHal, Waalwijk, Berkel-Enschot, Goirle, Heyhoef, 't Sant en Wagnerplein.
Reserveer je voor het eerst? Meld je dan gratis aan voor Bieb Werkt. Je aanmelding (eenmalig) wordt direct verwerkt; je kunt daarna meteen je eerste werkplek reserveren.
Heb je nog vragen over onze werkplekken? Bel dan tijdens kantooruren naar de Klantenservice (contactgegevens bovenaan deze pagina). In de avond en het weekend kun je bellen met een medewerker in de Bibliotheek LocHal (013 4648 500).
Wat is het verschil tussen service-uren en zelfservice-uren?
Een aantal vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant heeft haar openingstijden flink verruimd. Zo komen we tegemoet aan de wensen van onze gebruikers. Er is meer tijd om de Bibliotheek te bezoeken. De verruiming kunnen we alleen realiseren door te werken met zogenaamde 'zelfservice-uren'. Tijdens die uren is er geen bibliotheekmedewerker aanwezig en kun je zelfstandig materialen zoeken, lenen en terugbrengen. Tijdens de 'service-uren' zijn er wel medewerkers aanwezig. Ze beantwoorden je vragen en assisteren je graag.
Kan ik met mijn pas ook bij andere bibliotheken lenen?
Heb je een abonnement bij de Bibliotheek Midden-Brabant? Dan kun je je bij alle aangesloten gastleenbibliotheken laten inschrijven als gastlener. Je leent daar dan volgens de voorwaarden van de desbetreffende bibliotheek.
Wanneer een andere bibliotheek jouw thuisbibliotheek is, kun je bij de Bibliotheek Midden-Brabant met je eigen pas gratis ingeschreven worden als gastlener. Je kunt per jaar gratis 50 boeken en onbeperkt dvd’s tegen betaling van leengeld lenen. Voor gastlenen hanteren we een leentermijn van 3 weken voor boeken en games. Dvd's leen je voor 1 week.
Hoe vind ik specifieke boeken?
Ga naar www.bibliotheekmb.nl en typ een * in het zoekvenster om de complete collectie op te roepen. Je kunt dan links filteren op onderwerp, genre, materiaal, publicatiejaar, enzovoort. Je ziet meteen in welke vestiging(en) het boek aanwezig is. Indien gewenst kun je het dan reserveren.
Je kunt het boek van je keuze ook naar jouw favoriete bibliotheek laten vervoeren, zodat je het daar kunt ophalen. In de zoekbalk van de catalogus is het vanzelfsprekend ook mogelijk om gewoon rechtstreeks te zoeken op auteursnaam en (woorden uit de) titel.
Hoe kan ik titels aanvragen die de Bibliotheek niet in haar collectie heeft?
Als je graag een boek, film of game wil lenen, maar de Bibliotheek Midden-Brabant heeft geen exemplaren van in de collectie, dan kun je een aanschafsuggestie doen door even een formulier in te vullen.
Waar vind ik een overzicht van catalogi, naslagwerken, uittreksels en samenvattingen van boeken?
Er wordt gewerkt aan iets volledigers, maar tot die tijd geeft www.bibliotheekmb.nl/bronnen een overzicht. De links die erop staan, geven toegang tot bijvoorbeeld Pressreader. Pressreader verdient speciale aandacht. Het is een archief van actuele, internationale kranten en tijdschriften, uit ruim 100 landen, dat tot twee maanden terug in de tijd gaat.
Waar kan ik terecht met vragen over e-books en 'de online Bibliotheek'?
Veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden kun je vinden in de online Bibliotheek. Je kunt ook meteen contact opnemen met de klantenservice van de online Bibliotheek, bijvoorbeeld als je specifieke vragen hebt over e-books en luisterboeken.
Als ik materialen wil verlengen, werkt de app dan makkelijker dan inloggen via de website?
De meningen zijn verdeeld. Op tablets en smartphones hoef je in de app minder handelingen te verrichten voor een verlenging of reservering dan op de site, waar je 'Log in' rechtsboven in het servicemenu vindt. Je treft daar ook de knop aan om de Bibliotheek-app te downloaden. Zo kun je beide opties zelf vergelijken en kiezen voor wat je het prettigst vindt.
Wat gebeurt er als ik materialen te laat inlever?
Voor volwassenen brengen we voor te laat teruggebrachte materialen kosten in rekening. Op de pagina over onze tarieven vind je de kosten per materiaal per dag.
Voor jeugdleden rekenen we geen boetes meer (sinds 1 januari 2024). Maar we rekenen wel op jou! Kun je écht geen afscheid nemen van je geleende boek? Wil je het boek houden, ben je een boek kwijt, of is het beschadigd? Dan brengen we wel kosten voor vervanging in rekening.
Wanneer en waar kan ik mijn materialen inleveren?
Je kunt altijd je geleende spullen inleveren. Tijdens openingstijden in de Bibliotheek. Wanneer je niet wilt wachten, kun je gebruikmaken van de inleverbussen aan de buitenkant van de meeste bibliotheken (met uitzondering van de Bibliotheek LocHal, Berkel-Enschot en Loon op Zand).
Afhankelijk van de vestiging kun je óf 24 uur per dag de materialen in de inleverbus deponeren, óf alleen buiten openingstijden. Bij sommige bibliotheken kun je ze tijdens openingsuren alleen binnen inleveren.
Bij inlevering na sluitingstijd geldt de volgende dag als inleverdatum. Voor elke verlenging via internet loopt de inleverdatum tot middernacht.
De geleende materialen zijn beschadigd en/of incompleet. Wat nu?
Wij raden je aan de staat en de volledigheid van de materialen te controleren, voordat je ze leent. En het direct te melden als er iets niet in orde is. Wanneer er tijdens de leenperiode materialen beschadigd, verontreinigd of verloren zijn geraakt, dan verzoeken wij je vriendelijk het te melden.
Wanneer je een materiaal zonder melding beschadigd, verontreinigd of incompleet terugbrengt, ontvang je van ons een rekening voor de administratie- en vervangingskosten.
Kan ik in de bibliotheek exposeren, een cursus geven of een lezing houden?
Voor een antwoord op die vraag kun je het beste contact opnemen met de bibliotheekvestiging waarin je wilt exposeren, een lezing wilt houden of een cursus wilt geven. Als je iets wilt organiseren in de LocHal, ga dan naar de site en vul het aanvraagformulier in.
Zijn de vestigingen toegankelijk voor rolstoelgebruikers en scootmobielen?
Alle vestigingen zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel of een scootmobiel. Op de vestigingspagina's vind je specifieke informatie per locatie.
In welke bibliotheken kan ik gebruikmaken van gratis wifi?
In al onze 15 bibliotheekvestigingen kun je gratis gebruikmaken van veilige wifi en stroompunten, ofwel stopcontacten. Als je dat nog niet eerder gedaan hebt, dien je je eerst één keer aan te melden bij Publicroam. Aanmelden is gratis en doe je op je mobiele telefoon via de Publicroam-app. De app vind je in Google Play en in de App Store van Apple.
Waar kan ik als ondernemer of leverancier terecht met vragen over de inkoopvoorwaarden van de Bibliotheek?
De inkoopvoorwaarden zijn per e-mail opvraagbaar bij de afdeling Facilitaire Zaken van de Bibliotheek Midden-Brabant.