Privacy­statement en proclaimer

Als lid van de bibliotheek laat je persoonlijke gegevens bij ons achter. We vertellen je graag wat wij daarmee doen. Heb je na het lezen van dit verhaal nog vragen? Laat het ons dan weten via onze klantenservice.

Alle gegevens die je bij ons achterlaat, zijn veilig bij ons. We verkopen ze niet. Niemand kan erbij als dat niet nodig is, zodat je gegevens niet zomaar veranderd of verwijderd kunnen worden. In bepaalde gevallen delen we gegevens met andere partijen. Je leest hieronder wanneer en waarom.

Die partijen hebben hun eigen privacybeleid en dragen daarvoor hun eigen verantwoordelijkheid. Wij hebben met alle partijen waterdichte afspraken gemaakt over jouw gegevens. Mocht je het gevoel hebben dat er iets niet goed gaat, of andere vragen hebben over het onderwerp: laat het ons weten via onze klantenservice.

Wat we doen met je gegevens

We gebruiken je gegevens om verschillende redenen. We gebruiken gegevens die we van jou ontvangen hebben en gegevens die we zelf verzameld hebben. Bijvoorbeeld over je bezoek aan onze website. Het redenen van het verzamelen:

1. Om onze materialen aan je te kunnen uitlenen
Voor het uitlenen van materialen hebben we nodig:

 • je naam, 
 • e-mailadres, 
 • huisadres, 
 • betaalgegevens,
 • soms ook je telefoonnummer,
 • natuurlijk de informatie over de materialen die je leent

Zo weten we waar onze eigendommen zijn en wanneer we ze weer terug kunnen verwachten. We kunnen je zo ook een bericht sturen als de materialen terug moeten, of je informeren over de status van je reservering. Zo’n bericht kunnen we sturen naar je huis- of e-mailadres.

2. Om materialen van andere Bibliotheken aan je te kunnen uitlenen
Als wij door jou gereserveerde materialen niet zelf in de collectie hebben, kunnen we die op jouw verzoek aanvragen bij andere Bibliotheken in Nederland. Dan geven we ook je contactgegevens door. Die Bibliotheken hebben hun eigen privacyverklaring die je op hun website kunt vinden.

3. Om aanvullende diensten te kunnen leveren
Om meer voor jou te kunnen betekenen, hebben we allerlei aanvullende diensten. Zo kun je bijvoorbeeld e-books en luisterboeken lenen. We werken daarbij samen met andere organisaties, zoals De Koninklijke Bibliotheek en Muziekweb. Als je gebruikmaakt van dergelijke aanvullende diensten, geven we je gegevens door aan die andere organisaties. Zij hebben hun eigen privacyverklaring die je op hun website kunt vinden.

4. Om je contributie automatisch te verwerken
Als je je contributie automatisch wil betalen, gebruiken wij je bankgegevens om het door de bank te laten regelen. We doen dat alleen als je ons daar toestemming voor hebt gegeven.

5. Om medewerkers van de Bibliotheek inzage te geven
Je kunt met de klantenservice bellen of mailen en je kunt de bibliotheekmedewerker aanspreken die je ziet in de Bibliotheek. Om je snel te kunnen helpen bij vragen, kijken we soms mee in je gegevens. Heel soms maken we een aantekening die we vernietigen na gebruik, of gebruiken we je gegevens om contact met je op te nemen. Al onze medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht, dus je kunt erop vertrouwen dat je gegevens veilig zijn bij hen.

6. Om je een nieuwsbrief te kunnen sturen
Je kunt je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van ons programma en ons nieuws. Om je nog gerichter te kunnen informeren gebruiken we je persoonlijke gegevens. Met deze gegevens kunnen we je nieuwsbrieven sturen:

 • die voor jou op maat gemaakt zijn op basis van je leengedrag, 
 • die voor jou op maat gemaakt zijn op basis van je bezoeken aan onze activiteiten,  
 • die voor jou op maat gemaakt zijn op basis van je deelname aan acties 

Je kunt je ook altijd weer afmelden voor onze nieuwsbrieven via de link onderaan elke nieuwsbrief.

7. Om onze dienstverlening te verbeteren
We zijn voortdurend bezig onze dienstverlening te verbeteren. Daarom kunnen we je gegevens gebruiken voor een klant- of marktonderzoek. Dat gebeurt heel netjes. Ook als je bijvoorbeeld meedoet met Biebpanel, ons landelijke platform voor klantonderzoek, kun je vertrouwen op het privacybeleid van dat platform. Een privacybeleid dat net zo betrouwbaar is als het onze.

8. Om je herinneringen en facturen te kunnen sturen
We gebruiken je gegevens voor het versturen van een herinnering als je materialen te lang thuis hebt liggen, of van een factuur als je materialen niet meer terugbrengt. Indien nodig geven we die gegevens uiteindelijk ook door aan ons incassobureau.

9. Omdat we het verplicht zijn, in uitzonderlijke gevallen 
Het kan zijn dat een overheidsinstantie als politie of justitie ons verplicht om gegevens van je door te geven. Dat doen we alleen als we dat echt wettelijk verplicht zijn.

Bewaartermijn

We doen onze uiterste best om geen onnodige gegevens te bewaren. Ook bewaren we jouw persoonsgegevens alleen zolang als het noodzakelijk is voor de aangegeven doeleinden of zolang als de wet het voorschrijft.

Cameratoezicht

In de meeste vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant is cameratoezicht. De opnamen worden alleen door medewerkers van de Bibliotheek bekeken en alleen nadat wij een incident vermoeden. We bewaren de opnamen maximaal vier weken.

Zelf je gegevens bekijken en wijzigen

Via Mijn Menu kom je bij jouw gegevens zoals wij die in ons bestand hebben staan. Je kunt die gegevens zelf wijzigen.
Hier kun je ook:

 • je betaalgeschiedenis bekijken,  
 • je leengeschiedenis bekijken, 
 • de materialen die je gereserveerd hebt bekijken, 
 • zien welke materialen je nog in huis hebt,
 • af- en aanmelden voor de nieuwsbrief,
 • interesses voor nieuwsbrieven doorgeven en/of wijzigen

Je gegevens door ons laten verwijderen of wijzigen

Je kunt ons vragen je gegevens:

 • te verbeteren, 
 • aan te vullen, 
 • te verwijderen, 
 • af te schermen,
 • voorlopig te stoppen met het verwerken van je gegevens 

Bijvoorbeeld wanneer de gegevens volgens jou onjuist zijn, of niet relevant zijn, of in strijd met de wet. In zulke gevallen neem je contact op met onze klantenservice. De medewerker zal je om een identiteitsbewijs of een andere vorm van identificatie vragen om te controleren dat jij het bent. In principe beslissen we binnen vier weken wat we gaan doen met jouw verzoek en laten je dat weten.

Je gegevens meenemen

Als je het handig vindt om de gegevens die wij van je verzameld hebben, mee te nemen naar bijvoorbeeld een andere bibliotheek, dan kan dat. Als je contact opneemt met de klantenservice zorgen zij ervoor dat je het op onze website kunt regelen.

Intrekken van je toestemming

Als je niet wil dat we jouw gegevens voor marketingdoeleinden gebruiken, dan kan je het laten weten aan de klantenservice. We zullen dan stoppen met je gegevens hiervoor te gebruiken.

De toezichthouder

Je mag altijd een klacht indienen bij de toezichthouder als je er met onze klantenservice niet uitkomt. De toezichthouder op de privacywetgeving voor Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens. De contactgegevens vind je op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wijzigingen in het statement

Als we dit privacystatement wijzigen, zullen we dat duidelijk vermelden op onze website. We laten het ook weten via onze nieuwsbrief. Dit statement is gepubliceerd op woensdag 23 mei 2018.

Neem contact op met de klantenservice

Lees ook onze cookieverklaring

Proclaimer

Deze site is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De Bibliotheek is verantwoordelijk voor de inhoud en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Toch kunnen er fouten of onvolledigheden op de website staan. Kom je iets tegen dat niet correct of verouderd is, of heb je voorstellen tot verbetering? Laat het weten. Binnen twee werkdagen krijg je een reactie.

Wie zichzelf herkent op één van foto’s op de site en de foto verwijderd wil zien, kan daarvoor ook het beste contact opnemen met ons. De foto wordt dan zo spoedig mogelijk verwijderd. De Bibliotheek Midden-Brabant draagt geen verantwoordelijkheid voor informatie op een website of -pagina waarnaar gelinkt wordt.