Rondje Brabant Presenteert: meer publiek voor thema’s die ertoe doen

Gepubliceerd op: 15 februari 2022 15:58

Samen sta je sterker. Daarom besloten de Brabantse Bibliotheken de handen ineen te slaan en 'Rondje Brabant Presenteert' op te zetten. Voor deze gezamenlijke webinarreeks nodigt elke maand één van de Brabantse Bibliotheken een interessante spreker uit. Iemand die gespecialiseerd is in een actueel onderwerp dat naadloos aansluit op maatschappelijke ontwikkelingen. Elk webinar staat in relatie met één of meer van Sustainable Development Goals. Marieke Vermeer, één van de initiatiefnemers: "Hier willen we als Bibliotheken ook aan bijdragen, dus het leek ons een mooie kapstok voor deze reeks."

Hèlen Hendriks, projectleider bij Huis73 (de Bibliotheek Den Bosch) weet nog precies hoe dit idee ontstaan is. "Begin 2020 zaten we in lockdown en bespraken we met medewerkers van Brabantse Bibliotheken wat we online deden. In Eindhoven waren ze al goed bezig met online webinars en de vraag kwam of we daarbij aan wilden sluiten. We vonden het allemaal een goed idee om onze krachten te bundelen. De webinars in Eindhoven liepen alleen nog erg uiteen in thema’s. Daar wilden we meer lijn in aanbrengen en ze zo naar een hoger plan tillen. Ook kozen we met Rondje Brabant Presenteert bewust voor een hybride vorm: opnames in aanwezigheid van een klein publiek, die via een livestream ook te volgen zijn vanuit huis."

Programmamaker Marieke Vermeer van de Bibliotheek Midden-Brabant vult aan dat er hard gewerkt is om tot een sterke, inhoudelijke lijn te komen voor de gezamenlijke programmareeks. “We hebben er toen voor gekozen om de reeks te koppelen aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Dat zijn zeventien doelen om van de wereld een betere planeet te maken in 2030. Hier willen we als Bibliotheken ook aan bijdragen, dus het leek ons een heel mooie kapstok voor Rondje Brabant Presenteert. Vervolgens zijn we bijpassende sprekers gaan zoeken. Denk bijvoorbeeld aan Teun van der Keuken, die sprak over (on)eerlijke voedselprocessen, of Maarten van Rossem, die een humoristische analyse van de wereld gaf."

Het publiek vergroten met hybride programmering

Hans Klink is Community Librarian bij de Bibliotheek Dommeldal en vond het dan ook een interessant idee om een community op te bouwen met deze reeks. “We willen ervoor zorgen dat mensen denken: het was zo interessant, de volgende keer ben ik er weer bij. En dat kan ook makkelijk, want Rondje Brabant Presenteert is zowel fysiek als online te volgen. Dus de ene keer maak je er echt een avondje theater van en de andere keer kijk je misschien thuis mee terwijl je op de crosstrainer staat." Verder geldt voor alle bibliotheken dat de mogelijkheden, vooral in coronatijd, toch beperkt zijn als je fysiek programmeert. "Door ook online te gaan, verbreed je je publiek en bereik je meer. Je gaat waarschijnlijk niet vanuit Tilburg naar Helmond voor een lezing, maar online vanuit de luie stoel kijk je wel mee."

Thema’s die een jong publiek aanspreken

Door meer publiek te trekken, hopen de Bibliotheken ook dat steeds meer mensen erachter komen dat de Bibliotheek meer doet dan alleen boeken uitlenen. Hèlen: “Met Rondje Brabant Presenteert proberen we ook weer een nieuw, jonger publiek aan te trekken. Duurzaamheid is namelijk een thema dat erg leeft onder jongeren. We willen laten zien dat de Bibliotheek een kenniscentrum is en het imago van de Bibliotheek veranderen." Daarbij wordt de collectie zeker niet vergeten. Iedere spreker vertelt welke boeken hem of haar inspireren en welke titels echte aanraders zijn. Hèlen: "Die boeken kunnen mensen vervolgens weer terugvinden op de website van Rondje Brabant Presenteert. Zo triggeren we mensen om ook weer eens wat anders te lezen."

De toekomst van Rondje Brabant Presenteert

Met trots en een goed gevoel kijken de drie terug op het eerste jaar ‘Rondje Brabant Presenteert.’ Hans van de Bibliotheek Dommeldal: "Af en toe struikelden we over alle coronamaatregelen en moesten we weer een editie verzetten. Maar alsnog hebben we in 2021 een aantal mooie avonden verzorgd." Tot en met mei 2022 hebben Marieke, Hans en Helèn nu de planning vaststaan, met op de agenda nog onder meer slow fashion-auteur Stephanie van den Sigtenhorst, filosoof Paul van Tongeren en klimaatwetenschapper Bart Verheggen. Daarna gaan ze evalueren en kijken hoe ze de webinarreeks gaan vervolgen. Hans: "We gaan zeker verder, maar we willen kijken wat we nog willen aanpassen, verbeteren. Misschien alleen de naam. Misschien meer. Er zijn al Bibliotheken uit Limburg die aan de bel hebben getrokken, omdat ze ook mee willen doen. Dus wie weet wat de toekomst brengt.”

Theo Verbruggen vertelt in de video: "Ik lees nu boeken die ik anders niet zo gauw zou lezen."