Als je zaken te regelen hebt met de overheid en er niet uitkomt, kun je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Bijvoorbeeld als het gaat om zorgtoeslag en boetes voor te hard rijden. Onze medewerkers helpen graag verder en verwijzen door naar de instanties hieronder.
De Belastingdienst heft en int belastingen in Nederland. Hij keert ook toeslagen uit. Bijvoorbeeld als financiële steun in de zorg bij ziekte of bij de huur van een woning.
Het CAK, of het Centraal Administratiekantoor, is een organisatie die regelingen voor de overheid uitvoert. Vooral als het gaat om zorg, zoals de regeling onverzekerden en de regeling gemoedsbezwaarden. Ook maakt het CAK wetten en regels begrijpelijk voor burgers.
Voor vragen over het halen of verlengen van je rijbewijs, kun je naar het CBR. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen helpt je op weg met informatie over geschikte rijscholen, theorie- en praktijkexamens of een gezondheidsverklaring.
Wie blijvend intensieve zorg nodig heeft, kan die soms krijgen dankzij de Wet langdurige zorg. Het CIZ – Centrum Indicatiestelling Zorg – onderzoekt of je ervoor in aanmerking komt.
Het CJIB – voluit: Centraal Justitieel Incassobureau – int de geldboetes voor de overheid. Niet alleen verkeersboetes, maar bijvoorbeeld ook dwangsommen en schadevergoedingen.
DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. Hij voert onderwijswetten en -regelingen uit. Ook voert de overheidsdienst de Wet inburgering uit. De DUO houdt zich onder meer bezig met: studiefinanciering verstrekken, diploma's erkennen en inburgeringscursussen organiseren.
Het LBIO – Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen – helpt bij de inning van alimentatie. Volgens de wet zijn (ex-)partners verantwoordelijk voor de verzorging van hun kinderen. Ook zijn (ex-)partners verplicht voor elkaar te zorgen. Daarom moeten ze een financiële regeling treffen als ze uit elkaar gaan. Daarbij helpt het LBIO.
De Dienst Wegverkeer, in het maatschappelijk verkeer aangeduid als RDW, verzorgt de registratie van rijbewijzen en gemotoriseerde voertuigen in Nederland. Je krijgt er bijvoorbeeld mee te maken bij de tenaamstelling, export en demontage van een voertuig.
Bij juridische problemen komen wetten en regels kijken. Bijvoorbeeld als je ontslagen bent, wilt scheiden of je uitkering is stopgezet en je bent het er niet mee eens. De RVR – Raad Voor Rechtsbijstand – wijst de weg bij het vinden van een oplossing.
De SVB, ook bekend als Sociale Verzekeringsbank, regelt de volksverzekeringen in Nederland. De organisatie zorgt ervoor dat onder andere kinderbijslag en AOW-pensioen op tijd en correct worden uitbetaald.
UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Als je werkloos, ziek, arbeidsbeperkt of zwanger bent, kun je met het instituut te maken krijgen. Het zorgt voor de uitvoering van werknemersverzekeringen, zoals de Werkloosheids- en de Ziektewet.