Digitale Literatuur
Deze pagina is gewijd aan digitale literatuur: verhalen en gedichten die gebruikmaken van de mogelijkheden van digitale media. Denk aan apps, websites, videogames en virtual reality.
Deze pagina is gewijd aan digitale literatuur: verhalen en gedichten die gebruikmaken van de mogelijkheden van digitale media. Denk aan apps, websites, videogames en virtual reality.
De Bibliotheek Midden-Brabant onderzoekt met een in Nederland uniek project de mogelijkheden van digitale literatuur (in de klas). Een verhaal volgen via WhatsApp of Instagram, of je verplaatsen in de schoenen van een protagonist met een VR-bril - deze nieuwe vormen van verhalen vertellen en beleven bieden namelijk kansen om jongeren beter te betrekken bij literatuur.
Machines die gedichten maken waar je bij staat, een voorleesapp en een programma waarmee je zelf in een handomdraai een interactief verhaal schrijft. Dit is een kleine greep uit de digitale werken die de hele maand november te zien zijn in de Bibliotheek Hilvarenbeek. En later ook in andere vestigingen. Je kunt de werken op eigen gelegenheid bewonderen en uitproberen, maar er zijn ook bijpassende activiteiten te volgen.
Hij is Universitair docent aan het Tilburg Centre of the Learning Sciences aan Tilburg University en doet onderzoek naar digitale literatuur. Siebe Bluijs tipt in de video de meest interessante vormen van digitale literatuur uit het Nederlands taalgebied. Digitale Literatuur zijn verhalen en gedichten die gebruikmaken van de mogelijkheden van digitale media. Denk aan apps, websites, videogames en virtual reality.
Digitale literatuur is er voor alle leeftijden. De Bibliotheek presenteert haar tijdens activiteiten, via exposities en online. Omdat er voor digitale literatuur geen standaardformaat is, zijn de meeste werken niet in het vaste aanbod van de bibliotheek te vinden. De Bibliotheek Midden-Brabant verzamelde daarom tien digitale literaire werken waarmee je thuis of via een activiteit in de Bibliotheek kunt kennismaken.