KennisMakerij­Revue

De KennisMakerijRevue

Sinds de opening in 2019 is de Bibliotheek LocHal voor vele Tilburgers een plek geworden die deel uitmaakt van het dagelijks leven. Er wordt wel eens gezegd dat de LocHal 'de huiskamer van de stad' is.

Om in coronatijd de Bibliotheek LocHal in jouw huiskamer te laten komen, hebben we twee seizoenen lang elke week online talks uitgezonden vanuit een vrijwel lege LocHal: de KennisMakerijRevue. Met bijzondere, uiteenlopende, relevante onderwerpen. Je kunt alle afleveringen hier terugkijken.

Een aantal revues is nu beluisterbaar als podcast-aflevering.

#1: De kunst van het niksen

De try-out was met Maartje Willems, auteur van 'Niksen – Lang leve het lanterfanten'. Vanuit een lege LocHal gaf ze op 21 april 2020 een online talk over de herkomst van het niksen, de voordelen ervan en tips om tot niksen te komen.

#2: Ons gedrag in crisistijd

Aan het woord in aflevering twee was Henk Verhoeven, docent Toegepaste Psychologie, evolutionair psycholoog en schrijver van 'Oerganisatie’. Hij sprak op 28 april over menselijk gedrag en overheidsbeleid in tijden van crisis.

#3: We appen het erover

In de derde aflevering, op 12 mei, spraken technofilosoof Rens van der Vorst en lector Daniëlle Arets van Fontys Hogescholen over #appheterover. Duik in de wereld van data en bedenk of je nu wel of toch niet iets te verbergen hebt.

#4: Neem een voorbeeld aan de gamer

Game-expert Wouter Heine-Hädicke besprak in de vierde aflevering, op 19 mei, de toegevoegde waarde van gaming. Want gamers zijn bij uitstek voorbereid op de huidige tijden.

#5: E-clusiviteit in zorg en onderwijs

Door de lockdown gaat de digitalisering sneller dan ooit, met allerlei mogelijkheden voor zorg en onderwijs. Maar niet voor iedereen. Lectoren Marian Thunnissen en Janienke Sturm bespraken het op 26 mei.

#6: De ontwikkeling van (thuis)werken

Op 2 juni was hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen te gast. Hij ging in op de versnelde ontwikkeling van thuiswerken. Columniste Aaf Brandt Corstius deed de toegift, met 10 tips voor thuiswerken.

#7: Geluk en hoop in nieuwe tijden

Leo Bormans reist als auteur van internationale bestsellers als 'The World Book of Happiness' de wereld over. Hij sprak op 9 juni in de LocHal over geluk en 'hoopverlening'.

#8: Crisismanagement & etherdiscipline

Te gast in aflevering 8, op 16 juni, was Kenny Meesters. Hij is, als wetenschapper en lid van het Landelijk Operationeel Team Corona, expert in crisisrespons. Wat kun je leren van crisismanagement?

#9: Langzamer leven in een veranderende wereld

Yvonne Mol, auteur van het boek 'Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in', gaf een online talk op 23 juni. Ze praatte over hoe je spanning vermindert en deze rare tijd ook waardevol kunt maken. 

#10: De seizoensafsluiter

Programmamakers Eef en Mark blikken terug én vooruit met fietsheld Hera van Willick en schrijver Frank van Pamelen. Pieternel Thijssen spreekt over de transitie van de Bibliotheek.

De leestips van seizoen 1

We hebben in onze reeks een aantal auteurs te gast gehad. Vanzelfsprekend zijn er ook andere boektitels de revue gepasseerd. Onze collectioneurs hebben de lijst aangevuld voor deze KMR Special.

#11: Voor altijd 'out of office'

Omdat thuiswerken voorlopig de norm is, keerde hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen terug met een talk over de werk-privébalans. Gea Peper gaf daarna thuiswerktips. Aflevering 1 van seizoen 2.

#12: Da's op fietsafstand

Te gast op 8 oktober 2020 was Hera van Willick. Ze fietste in haar eentje door 48 landen in Europa, Azië, Noord- en Midden-Amerika. De ervaringen op de fiets gaven haar de nodige stof tot vertellen over het kiezen van je eigen pad.

#13: Ons gedrag in crisistijd

Op 15 oktober 2020 verzorgde docent Toegepaste Psychologie Lieke Matthijssen het vervolg op de eerdere talk over ons gedrag in crisistijd. Van wc-papier hamsteren tot '#ikdoenietmeermee' en nog veel meer.

#14: Wij zijn de planeet

Te gast op 19 november was Daan Roovers, filosoof en Denker des Vaderlands. Ze hield haar talk over de coronacrisis als brandoefening voor de klimaatcrisis. "We moeten kijken naar de wisselwerking tussen mens en omgeving." 

#15: De groene kans

Te gast op 5 november was Maarten van Andel, directeur Toegepaste Natuur-wetenschappen bij Fontys Hogescholen. In zijn boek De groene kans vertelt hij waarom energiebesparing beter werkt dan groene energieverspilling.

#16: Roze of blauwe leesbril

Te gast op 12 november was dr. Corina Koolen. Ze deed onderzoek naar de achterstand van vrouwelijke auteurs en publiceerde onlangs Dit is geen vrouwenboek. Ze vertelt over wetenschap achter de feiten.

#17: De seizoensafsluiter

Na een tweede reeks van online talks vanuit de LocHal blikken programma-makers Eef van Eerdewijk en Mark Dekker in de seizoensafsluiter terug. Ook spreken ze Marcelle Hendrickx over cultuur en Dennis Storm over klimaat.

De leestips van seizoen 2

We hebben in de tweede reeks weer een aantal auteurs te gast gehad. Vanzelfsprekend kwamen er ook andere boektitels voorbij. Onze collectioneurs hebben de lijst aangevuld voor deze special.

#18: Poëzie om de hoek

Te gast op 3 februari was literatuurwetenschapper Kila van der Starre. Ze promoveerde op poëzie buiten het boek en is expert op het gebied van straatpoëzie. Kila neemt je mee op een virtuele tour door Tilburg en daarbuiten.

#19: Stem nóg wijzer

Het is niet eenvoudig om anno nu een mening te vormen. 'Nepnieuws'  en complottheorieën vliegen je om de oren. Hoe kunnen we beter geïnformeerde keuzes maken? Ontwerper Rudy van Belkom geeft het antwoord.

#20: Gedachten over onze tijd

Auteur en columnist Tommy Wieringa geeft een indringende analyse van een aantal ontregelingen in onze tijd. Hij wil daarmee aanzetten tot verder denken en het zoeken naar oplossingen. Over de tijdgeest, klimaat, 'vuilbekken' en meer.

#21: 30 minuten mensenrechten

Er is een verschil tussen de juridische realiteit en de morele interpretatie die we vaak geven aan mensenrechten. Onderzoeker Bart Wernaart geeft uitleg aan de hand van een koffiezetapparaat, een spijkerbroek en de muppet Animal.

#22: Mentaal voorbereid, speciaal voor 'Social Spring'

Voor het jongerenproject 'Social Spring' kregen jongeren van R-Newt de complete regie over deze aflevering. Zij kozen het onderwerp mentale weerbaarheid, bedachten de opzet en regelden de sprekers.

#23: Een circulair sprookje

Er was eens – een man die zich stoorde aan plastic zwerfafval en er iets positiefs van wilde maken. Ondernemer Rolph Adriaansen vertelt in zijn online sprookje hoe hij PET-flesjes gebruikte als grondstof voor KroonluchterØ13.

#24: Kleurenblind opvoeden

Kun je je kind ‘kleurenblind’ opvoeden? Judi Mesman is hoogleraar maatschappelijke uitdagingen en auteur van het boek ‘Opgroeien in kleur’. Zij laat in haar online talk op toegankelijke wijze zien hoe het zit met vooroordelen.

#25: Hooptimisme

Voor de 25e aflevering van de Revue is Leo Bormans teruggevraagd. Hij schreef The World Book of Hope. In zijn online talk ‘Hooptimisme’ vertaalt hij zijn opgedane kennis en wetenschap in 20 adviezen om een hoopvol leven te leiden.

#26: Digitale literatuur

Onderzoeker Siebe Bluijs en producent Micha Hamel vertellen alles over digitale literatuur in hun online talk. Van Flash-animaties tot virtual reality. Ontdek een wereld vol verhalen en met de eindeloze mogelijkheden van technologie.


De KennisMakerij is een proeftuin en publieksruimte op de eerste verdieping in de Bibliotheek LocHal. Vooruitlopend op de Bibliotheek LocHal was de KennisMakerij van 2014 tot en met 2018 een aparte bibliotheekvestiging in de Tilburgse Spoorzone, waar geëxperimenteerd werd met het delen van kennis en verhalen op andere manieren dan via boeken. 

Van deze oude locatie werd afscheid genomen met de KennisMakerijRevue: een avond vol bijzondere en uiteenlopende thema’s. Met de online variant van deze revue worden onderwerpen nu niet gebundeld op één avond, maar in een reeks van videotalks én een podcastserie.