Fuckup Nights

Faalcast als tegenhanger van de presteercultuur

Iedere dag zie je succesverhalen voorbijkomen op sociale media, maar zelden verhalen over mislukkingen. Daarom is de Faalcast in het leven geroepen.

Faalcast #1

Te gast in de eerste aflevering van de Faalcast is Sander Timmermans, creatief ondernemer uit Tilburg en de oprichter van de Young Ones-podcast. Zijn verhaal begint met een meegebracht voorwerp: een plattegrond. Luister mee en kom erachter tot welk inzicht Sander kwam na zijn fuckup.

Verder duiken we in een flater uit de actualiteit, zijn er vrijkaarten te winnen voor de Fuckup Nights in de LocHal en vertelt luisteraar Max Gruson over zijn misser met garderobenummertjes.

Faalcast #2

In de tweede aflevering van de Faalcast is textiel de rode draad. No pun intended, al is Hoofd Museumzaken van het TextielMuseum Elles van Vegchel onze gast. Wat heeft een voordeelpak Witte Reus te maken met de grootste misstap uit haar carrière?

Daarnaast deelt productontwikkelaar bij het TextielLab, Stef Miero, zijn sollicitatieblunder in het onderdeel ‘de biecht’ en hebben zowel het nieuwsbericht als de quizvraag in zekere zin ook te maken met textiele materialen.

Faalcast #3

In de derde aflevering van de Faalcast is Marc Meeuwis aangeschoven. Hij is het meest bekend als muzikant en als Directeur van City Marketing Tilburg, maar voor zijn fuckup duikt hij in zijn verleden als festivalorganisator bij vijf edities van Brabant Open Air.

Ook nemen we de biecht af van Leonoor van Dam. Zij is collectioneur bij de Bibliotheek Midden-Brabant en naast haar verhaal in de podcast, deelt ze op deze pagina ook haar favoriete boekentips voor titels rondom falen.

Faalcast #4

De vierde aflevering van de Faalcast staat in het teken van het campusleven. Zo deelt ‘huilprofessor’ Ad Vingerhoets van Tilburg University zijn grootste misser als wetenschapper. Verder bespreken we een online lesblunder en hoor je wat je beter niet kunt doen als je een paper digitaal inlevert. 

In de digitale biechtstoel vertelt Tilburg University-alumnus Lars König openhartig hoe hij zich tijdens zijn studenten-uitwisseling per ongeluk bij een Zuid-Koreaanse sekte aansloot.

Faalcast #5

De kunst van het falen! Daar draait het letterlijk om in de vijfde aflevering van de Faalcast. Ivonna Kere vertelt hoe zij als nieuwkomer in Nederland dacht dat haar onderneming in kunstobjecten van natuursteen zonder meer een succes zou worden. 

Verder bespreken we kunstwerken die per ongeluk geruïneerd werden en is Erica Gruyters van Kunstloc Brabant gevraagd om plaats te nemen in het onderdeel ‘de biecht’, naar aanleiding van haar blog over fouten maken.

De Faalcast is een productie van BANK15, de KennisMakerij (Bibliotheek LocHal) en Omroep Tilburg.Over Fuckup Nights Tilburg

Fuckup Nights is een beweging die is ontstaan in Mexico en inmiddels actief is in meer dan 200 steden over heel de wereld. Groepen mensen komen samen en sprekers delen voor een volle zaal hun professionele fails en zakelijke missers. Want waarom alleen maar succesverhalen delen als we van fouten minstens net zoveel leren?

Sinds 2018 worden Fuckup Nights Tilburg georganiseerd, als samenwerking tussen BANK15 en de KennisMakerij (in de Bibliotheek LocHal). De KennisMakerij is ontstaan als proeftuinbibliotheek, waar geëxperimenteerd wordt met het delen van kennis en verhalen op andere manieren dan alleen met boeken. Dat gebeurt vanuit motto’s zoals ‘begint eer gij bezint’ en 'fouten maken moed’.

In de coronaperiode zijn we de podcast-studio van Omroep Tilburg ingedoken voor de Faalcast. Ook in deze vorm vieren Fenne Verhoeven (BANK15) en Mark Dekker (de KennisMakerij) de eerlijke verhalen van hun gasten. Als iedereen open is over carrièreblunders en bad practices valt de schaamte rondom falen weg en kan er vaak zelfs om gelachen worden. Zonder risico’s is er überhaupt geen succes, en: wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.

Maartje Mutsaers

"Ik heb anderhalf jaar geleden een kindje gekregen. Na mijn zwangerschapsverlof bij mijn vorige baan vóór Ontdekstation013 lag er een boel werk op me te wachten. We zouden naar een grote beurs gaan en de factuur van het aantal vierkante meters dat we afgenomen hadden, kwam binnen. In mijn snelheid direct goedgekeurd. Toen bleek dat er bijna 15.000 euro te veel was betaald."

Bastiaan Vermeer

"Mijn chef bij het Brabants Dagblad had al duidelijk tegen me gezegd dat ik in de gaten moest houden of die boom op de Vijfsprong werd omgekapt, want dat was het belangrijkste moment. Dat was heel makkelijk, want ik woon twee huizen verder. Ik ging slapen en midden in de nacht kwam m’n luidruchtige buurman thuis. Uit automatisme deed ik mijn oordoppen in. De rest laat zich raden."

Jan Otten

"Elke presentatie zag ik wel bijzondere gezichtsuitdrukkingen in het Duitse publiek, naar ik dacht omdat mijn idee rondom het meten van de waterstand in de Maas zo baanbrekend was. Maar na mijn verhaal al in 11 deelstaten te hebben gehouden, zei iemand uit de zaal eindelijk tegen me dat 'Hochwasser in die Möse' toch echt iets anders betekende, namelijk: hoogwater in de vagina.”