Voor het voortgezet onderwijs

7% van de jongeren die het voortgezet onderwijs verlaat, is laaggeletterd. Er is een duidelijke relatie tussen boeken lezen en het terugdringen van taalachterstanden. Toch grijpen steeds minder jongeren uit zichzelf naar een boek. Onderwijs en Bibliotheek hebben een gemeenschappelijk doel: jongeren helpen zich te ontwikkelen tot zelfstandige, evenwichtige burgers.

Mediawijs zijn en goed kunnen lezen zijn belangrijke voorwaarden voor een geslaagde schoolcarrière. De Bibliotheek Midden-Brabant wil in samenwerking met het onderwijs een bijdrage leveren aan de bevordering van het leesplezier en het verbeteren van lees- en mediavaardigheden van leerlingen.

Met vragen of voor meer informatie over de samenwerking tussen de Bibliotheek en VO-scholen kun je contact opnemen met
Ank Joosen, Programmacoördinator Educatie.

Tips van de Boekengasten

Gekmakend spannend, subtiel romantisch, volstrekt idioot. Er is een enorme diversiteit aan boeken. De Boekengasten maken je wegwijs.  

Lees de recentste recensies van de Boekengasten

Lees de voorlaatste recensies

Scholierenpas

Er valt een hoop te ontdekken met een scholierenpas. Van gratis oefenen voor je rijbewijs tot handige bronnen raadplegen voor een werkstuk of scriptie. 

Ontdek de voordelen van de pas

Producten – VO

Meedoen aan Boekenroof of Smaakmakers opgediend krijgen? Een activiteit of project op de eigen locatie of een bibliotheekbezoek? Kies uit een divers aanbod voor het voortgezet onderwijs dat leesplezier verhoogt en de digitale geletterdheid van leerlingen verbetert.

Bestel producten uit de catalogus

Lees de instructie

Online Boekproeverij voor de onderbouw

Laat onderbouwleerlingen op inspirerende wijze proeven van de leukste boeken in een video van onze leesconsulenten. Als de leerlingen de smaak te pakken hebben kunnen ze direct gaan lezen. De ‘geproefde boeken’ blijven namelijk 8 weken op school.

Bekijk ons aanbod

24% van de 15-jarigen scoort onvoldoende op leesvaardigheid. De gevolgen zijn groot: tweedeling in de samenleving, hoge maatschappelijke kosten. Samen met andere Brabantse Bibliotheken, onderwijs- en kinderopvanginstellingen komen we met een actieplan: Leesoffensief Brabant.

Is jouw organisatie al onderdeel van Leesoffensief Brabant?