Stadsnatuur

Van boompuist tot muntgoudhaantje

Zo'n 𝟚𝟝𝟘𝟘𝟘 bezoekers voor Stadskas013

Het project liet zien wat stadsnatuur is, waarom het belangrijk is voor bijvoorbeeld biodiversiteit en hittestress én hoe je als inwoner aan stadsnatuur kunt bijdragen. Met speciale dank aan de initiatieven die een plekje in de expo hebben ingericht en de samenwerkingspartners met wie de Bibliotheek LocHal in de kas activiteiten geprogrammeerd heeft 🌳🐞

Nu zijn de laatste picknicktafels ingeklapt, worden de laatste snippers van het tuinpad opgeveegd, zijn de stadsnatuurboeken weer opgenomen in de reguliere collectie en hebben de laatste plantjes asiel gekregen in de stekjesbieb in het FutureLab.

Maar hier stopt het natuurlijk niet! Wil je verder praten en op de hoogte blijven van dit thema? Sluit je aan bij de kennisgroep op Kenniscloud.

Stadsnatuur in de Spoorzone

Bioloog Gert Brunink weet het nodige over de natuur. Laat hem wandelen door de Spoorzone en hij praat je helemaal bij over de flora en fauna die er is, was en gaat komen. Van boompuist tot muntgoud-haantje, via de brandnetel, schimmel-draden, mussen, vinken en de sperwer.

Bioloog Gert Brunink is opgegroeid in Knegsel, maar ruim 40 jaar woonachtig in Tilburg. Al sinds zijn jeugd loopt hij weg met de natuur.

Als bruggenbouwer initieert hij projecten over duurzaamheid en educatie. Ook organiseert hij geregeld informatieve wandelingen door stad en land.

Podcasts Stadskas013 terugblik

Tijdens de Klimaatweek (31 okt t/m 6 nov '22) vonden er veel activiteiten plaats in de Stadskas013, georganiseerd door Klimaat Burgemeester Lucy Bathgate. Behalve een voorstelling, een workshop ‘waterontmoeting’ en adviesgesprekken voor duurzame initiatieven, vonden er ook podcastopnames plaats in samenwerking met Omroep Tilburg.

Tijdens deze podcasts ging Lucy in gesprek met verschillende deelnemers uit de Stadskas013 (waaronder Tuinbroekies over het creëren van een eigen paradijs en met Wieke Bout over organisch tuinieren en place making), maar ook bijvoorbeeld met de Gemeente Tilburg over het Klimaatfonds en de BuurtBomen KansenKaart

Beluister alle podcasts terug

KennisMakerijRevue met Daan Roovers

Daan Rovers over 'Wij zijn planeet'

Stadsnatuur draagt o.a. bij aan een betere leefomgeving, meer biodiversiteit en lagere temperaturen. Het gaat dan ook om de relatie tussen mens en natuur. Denker des Vaderlands Daan Roovers pleit in haar online talk ‘Wij zijn de planeet’ in de KennisMakerijRevue o.a over voor een minder binair onderscheid hiertussen: "We moeten kijken naar de wisselwerking tussen mens en omgeving."

Leestips over stedelijke natuur